La recerca en museus i des dels museus: Picasso-Dalí/Dalí-Picasso

Comunicant els museus

L’equip de comunicació del Museu Picasso va organitzar fa uns dies una visita guiada destinada a blocaires i comunicadors culturals. El context seleccionat va ser l’exposició Picasso-Dalí/Dalí Picasso. El mestre de cerimònies i guia de l’activitat va ser el director de l’equipament, Bernardo Laniado-Romero. Cal subratllar que la iniciativa forma part de la voluntat de la direcció i del seu equip per explorar vies de comunicació i obrir el museu a diferents sectors, transmetent les diverses activitats que realitza més enllà de les més evidents i conegudes.

Recerca

Entre les percepcions que es pot obtenir durant la visita a aquesta exposició, a banda de la inqüestionable rellevància de les obres,  cal destacar l’aroma a recerca que deixa al seu pas. Durant el recorregut es dedueix un llarg i meticulós procés de recerca que persegueix entendre la expertesa que anaren adquirint els protagonistes durant els anys d’experimentació, creació i exploració artística. La iniciativa per determinar les relacions entre el geni malagueny i el català tenen com a fonaments la immersió en una part de la producció que van generar tots dos artistes. En aquest sentit, els comissaris es nodreixen dels esforços en investigació que el Museu Picasso, el Dalí Museum de Sant Petesburg (Florida, EUA) i la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres realitzen des de les seves respectives seus.

20150604_202531

L’anàlisi comparativa de les obres i dels processos creatius dels seus autors s’enllacen amb els seus contactes personals i professionals, arribant a establir punts d’influència i confluència a les seves produccions. Altrament, la recollida metòdica de cartes o de notes manuscrites en llibres, així com l’anàlisi de declaracions públiques o discursos han estat garbellats amb l’objectiu d’aportar llum a la coincidència en el temps de dos artistes que assoliren un incalculable impacte, més enllà del seu àmbit artístic.

La recerca entorn dels artistes que admiraven o bé sobre les lectures a les que van tenir accés, complementen les diferents fases d’investigació per les que ha transcorregut la conceptualització de la proposta expositiva, en aquest museu de la capital catalana.

Dalí i Picasso han estat objecte de treballs de recerca, tesis doctorals i publicacions diverses. Tanmateix, cal posar en valor que bona part de la recerca que transmet Picasso-Dalí/Dalí Picasso s’ha realitzat des dels mateixos museus que l’han dissenyat i ha estat generada pels comissaris que han posat èmfasi en dur-la a terme.

Cal afegir, que el Museu Picasso de Barcelona  disposa d’una biblioteca destinada l’estudi i la difusió de la vida i l’obra de Picasso, un servei que probablement és desconegut per bona part dels visitants. En aquest sentit, altres museus a Barcelona com el Museu Marítim han fet esforços per dotar l’equipament amb infraestructures destinades a investigadors, una tendència que cal potenciar.

Recerca i Museus

La recerca en la missió, estratègia i planificació dels museus

Els museus esdevenen un marc on desplegar recerques sobre les seves col·leccions, que han d’esdevenir posteriorment en activitats de socialització del coneixement. Les accions vinculades a la recerca poden trobar obstacles de pressupost o personal. Tanmateix, cal incloure-les necessàriament dins de les estratègies i planificacions dels museus dotant-la amb partides específiques i cercant finançament tal i com fan molts equipaments a nivell europeu en marcs com el programa Horizon 2020.

Fotos: Antoni Rojas Rabaneda

Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: