Les Girones soterrades

Les actuacions de remodelació de  la  Biblioteca Pública de Girona, a la Casa de Cultura, han permés en els darrers dies fer un viatge al passat de la ciutat. Un equip d’arqueòlegs, sota la direcció de Maribel Fuertes, està documentant les restes arqueològiques que romanen just en els espais que quedaran afectats directament per les obres, concretament el primer metre d’estratigrafia per sota del paviment actual de la biblioteca.

pav5

En pocs dies, a tall d’exemple,  han aparegut les restes de l’hospici que perdurà fins els primers anys del segle XX.

pav0

Imatge de la superfície on s’excava

Convé fer ressaltar, però,  que durant els últims dies han vist la llum uns paviments bastits amb còdols de pedra en un molt bon estat de conservació, probablement restes  d’un barri amb orígens al segle XIII.

pav1

Una part del paviment de còdols posat al descobert

pav4

Tram de paviment desenterrat

El espais posats al descobert només són una petita part de tota la superfície que encara es pot recuperar documentalment. Per ampliar la informació caldria continuar amb les intervencions, aixecant les fases més modernes i fent aflorir tota la superfície dels paviments esmentats. Visualment, les troballes són espectaculars i requereixen una ampliació de la intervenció que possibiliti conèixer-los en la seva totalitat. Avui divendres, 24 d’abril, ha finalitzat la primera fase d’excavacions. La continuitat de les mateixes depenen ara de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Girona, institució promotora de les obres.

L’abast de la troballa fa que sigui recomanable allargar la recerca en aquest espai per documentar completament les restes del barri que descansa dessota d’un espai de llibres i lectura. La documentació que s’obtindria, amb una intervenció arqueològica completa,  podria ser publicada en monografies que de ben segur tindran un lloc a les prestatgeries de la nova biblioteca. Si no s’excava completament, i es torna a construir a sobre, serà difícil tornar a tenir una oportunitat tant òptima per seguir documentant les Girones soterrades.

Cal donar suport a les utilitats de la recerca, als bons usos del patrimoni: Invertir en investigació per socialitzar, divulgar i comunicar el patrimoni.

Esperem que l’Ajuntament de Girona aposti per la recerca i la documentació així com per la posada en valor del patrimoni gironí.

Fotografies: Antoni Rojas Rabaneda

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: