Tarraco Viva i Magna Celebratio. La difusió honesta del patrimoni romà

Magna Celebratio, proposa un nou any més una acció de reconstrucció i divulgació  de petit format que es celebra al centre de Badalona. El seu eix central és un equip de reconstrucció històrica que fa viatjar als assistents a temps llunyans, on la civilització romana desplegava activitats quotidianes a Baetulo.

“Mai m’ho havien explicat així”: És una de les frases que em van quedar durant una de les meves visites al festival badaloní. Ho deia una senyora, meravellada davant d’una de les demostracions sobre arquitectura romana.

 magna celebratio

Tarraco Viva ha esdevingut “el Festival” de divulgació del patrimoni romà” a Catalunya. La seva consolidació  ha estat fruit d’uns fonaments basats en la planificació i estratègia que han generat una estructura sòlida, amb un alt grau de credibilitat i reconeixement en el camp de la divulgació de la Història i del Patrimoni Cultural. La Tarraco Imperial es mereixia una acció d’aquestes característiques i la ciutat de Tarragona ha estat capaç de desplegar-la

tarraco viva

Honestedat en divulgació del patrimoni

A tots dos festivals, de dimensions, pressupostos i trajectòries diferents, l’espectador viatja mentalment durant unes hores al passat de les ciutats. La capacitat de comunicació i la tasca de recerca prèvia dels membres dels grups de reconstrucció històrica són l’element clau. El concepte que els vincula és la honestedat. Sense un ús enganyós del patrimoni publiciten el que després realment porten a terme. En moltes altres propostes es ven al públic, sense cap mena d’escrúpol,  un viatge al passat que esdevé un viatge a parades d’embotits i on la difusió del patrimoni local és absent.

Bones pràctiques en reconstrucció històrica

En definitiva, Tarraco Viva i Magna Celebratio son exemples a seguir en bones pràctiques de difusió del patrimoni cultural. És a dir, una tipologia d’accions de socialització de caràcter anual, amb una filosofia i metodologia que hauria de fer replantejar a molts municipis la continuïtat de suposats mercats medievals, repetitius, banals i sense vinculació al patrimoni cultural.

Més informació:

Fires, mercats i festivals de divulgació històrica a Catalunya

Festival Tarraco Viva

Festival Magna Celebratio

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: