Sobre el tractament del patrimoni cultural en mitjans de comunicació

En l’àmbit del patrimoni cultural és habitual sentir veus on se subratlla la superficialitat amb què els mitjans de comunicació analitzen esdeveniments en aquest sector; l’arqueologia, l’art o l’arquitectura, solen estar presents en notícies d’actualitat, fet que en principi sembla ser bo per a la socialització de la recerca. No obstant això, és una queixa constant el tractament que en ocasions realitzen els mitjans en relació a fets d’actualitat vinculats al patrimoni cultural. Se sol argumentar, de vegades, l’escassa especialització dels periodistes en els diferents camps del patrimoni cultural o bé una recerca de l’espectacle per sobre de la rigorositat (potser més avorrida).

palamos

Foto: elnortedecastilla.es

En un dels casos més mediàtics dels últims mesos, “El claustre de Palamós”, ens ha cridat l’atenció la referència a l’actuació d’uns mitjans de comunicació dins de l’article “El misteriós Claustre de Palamós”, de José Miguel Merino de Càceres (Universitat Politècnica de Madrid). En uns dels paràgrafs d’aquest detallat treball de recerca, on s’argumenta la falsedat del claustre, l’autor plasma o deixa entreveure una queixa dirigida a un mitjà de comunicació que ha seguit de prop el cas del viatger monument.

palamos3

Foto: elnortedecastilla.es

Reproduïm el fragment perquè jutgeu pel vostre compte i opineu si ho considereu oportú:

“Se suscitó entonces una polémica sobre la posible originalidad de la pieza y, desde el mismo medio periodístico que había cooperado hasta la saciedad en la divulgación del descubrimiento, fuimos consultados sobre aspectos relacionados con la posible procedencia del conjunto y, finalmente, invitados a realizar un informe en nuestra condición de estudiosos sobre el expolio artístico y el elginismo. Así, realizamos un breve informe en el que llegábamos a la conclusión de que “el claustro” de Palamós era falso o, mejor dicho, una copia moderna.

El resultado no era lo que el periodista esperaba y se nos comunicó que no  se publicaría en aquel medio, ante lo cual, desvelados ya algunos aspectos hasta entonces desconocidos, principalmente las fotografías del Archivo Moreno, decidimos ofrecérselo a otro diario que no dudó en publicarlo de inmediato*” (Merino de Cáceres 2014, 290-291).

*MERINO DE CÁCERES, J. M. y MARTÍNEZ RUIZ, M. J., “En torno al desconcertanteclaustro de Palamós”, El Norte de Castilla, 21 de junio de 2012.

Fuente: José Miguel Merino de Cáceres (2014) “El misterioso Claustro de Palamós” BSAA arte LXXX, pp. 287-307

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: