Bojos per l’Arqueologia. Una acció de comunicació de la recerca

A partir del proper 27 de setembre el curs Bojos per l’Arqueologia es celebrarà a Girona, on l’ICRPC (centre CERCA i adscrit a la Universitat de Girona) coordinarà un total de sis sessions, durant les quals s’explicaran accions a realitzar després de la excavació d’un jaciment arqueològic. Les primeres sessions del curs s’han desenvolupat a Tarragona, a les seus de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

L’equip de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), liderat pels professors de la Universitat de Girona, Joaquim Nadal i Farreras i Joan Bosch Ballbona, ha dissenyat i coordinat el bloc del programa del curs dedicat a Conservació, museïtzació i valoració del patrimoni.

 Bojos per l'arqueologia1

El curs s’iniciarà en ple Barri Vell de Girona, on el director de l’ICRPC i professor de la Universitat de Girona, Joaquim Nadal, rebrà als estudiants i presentarà la feina realitzada per l’ICRPC. Des de les escalinates de la catedral de Girona, com a punt de partida, el grup visitarà el Monestir de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona. Posteriorment, ens traslladarem al magnífic edifici de la Pia Almoina on tancarem la primera sessió amb una classe teòrica entorn a la museïtzació de jaciments arqueològics. Antoni Rojas, arqueòleg i responsable de projectes de l’ICRPC, destacarà la importància de la fase de patrimonialització i dels usos del patrimoni en contextos arqueològics. En una segona, Rojas impartirà una sessió els estudiants visitaran la muntanya de Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell, Baix Empordà) amb diversos elements patrimonials i on veuran un assentament ibèric recentment museïtzat i on portarem a terme una activitat pràctica. En una tercera sessió,  els alumnes entraran en contacte amb el paper de les tecnologies en el món de l’arqueologia així com de les actuacions a realitzar una vegada s’ha finalitzat la excavació d’un jaciment.

En el curs participaran altres arqueòlegs com Gustau Vivar, director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), qui introduirà als alumnes en l’apassionant món de la recerca en arqueologia subaquàtica. Visitarem aquest centre i podrem saber tot allò relacionat amb el patrimoni que ha quedat sota el mar.

Una altra activitat en portarà al jaciment grecoromà d’Emporion (L’Escala, Alt Empordà). Joaquim Tremoleda, arqueòleg-conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, mostrarà diversos aspectes de l’ús de la imatge de l’Arqueologia en diferents contextos.

pblog1

Des de la vessant més turística, Núria Galí Espelt, professora de la Universitat de Girona, presentarà als alumnes una recerca del Laboratori Multidisciplinar de Recerca Turística (LMRT) entorn el comportament dels turistes en una destinació cultural i es durà a termes una divertida activitat en grup pels carrers de Girona.

El Curs Bojos per l’Arqueologia s’emmarca en les sinergies establertes entre l’ICAC, l’IPHEs i l’ICRPC especialitzats en evolució humana, arqueologia i patrimoni,

El curs està destinat a ampliar i complementar el coneixement dels alumnes en el camp de la Prehistòria i l’Evolució Humana, l’Arqueologia Clàssica i la Conservació i Preservació del Patrimoni Cultural a través de la introducció en l’estudi de divuit disciplines. També es vol ensenyar i promoure la iniciació a la recerca i a les metodologies científiques en l’alumnat. Es tracta de divuit sessions, amb una temàtica d’estudi concreta en cadascuna d’elles i que es desenvolupen de manera diferent. Al curs, farem un repàs general a tota la Prehistòria i l’Evolució Humana, un recorregut de més de 5 milions d’anys, i parlarem, tractarem i veurem com s’experimenta en paleozoologia, tecnologia lítica i restauració. També coneixerem els mètodes d’excavació i registre i l’anàlisi dels objectes recuperats als jaciments i com es feien i amb quins materials les construccions i tombes fa més de 2000 anys. Com a element de connexió amb el present, podrem conèixer com es museïtzen les restes arqueològiques, visitar un jaciment arqueològic o passejar-nos per un centre d’arqueologia subaquàtica.

L’activitat se centra a reforçar el coneixement de la Prehistòria, de l’Arqueologia Clàssica i del coneixement del Patrimoni Cultural dels alumnes d’una manera d’acord amb les ultimes recerques en la disciplina. El curs permet l’apropament de l’alumnat de batxillerat al món de la recerca universitària del nostre entorn immediat, alhora que contribueix a l’estímul de les vocacions científiques en un sentit ampli. La cerca vocacional i l’excel·lència acadèmica son uns dels objectius principals del projecte.

El curs permet apropar la ciència als alumnes amb un caràcter eminentment pedagògic, i amb la finalitat d’afavorir un millor reconeixement social i de fomentar les vocacions científiques. Així doncs, des d’aquest curs es potenciarà la vocació científica i humanística en l’àmbit dels primers graus de l’ensenyament terciari i es contribuirà a la Societat del Coneixement des de la formació integral del futur personal investigador i humanista. Aquest curs  s’emmarca en la convocatòria 2013 Bojos per la Ciència que patrocina la Fundació Catalunya La Pedrera.

El programa complert el podeu consultar a http://bojosperlarqueologia.icac.cat/

Més informació al web de l’ICRPC

http://www.icrpc.cat/ca/activitats/bojos-per-l-arqueologia.html

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: