Tarraco Viva 2014. Una visió des de la Recerca

La consolidació de Tarraco Viva ha estat assolida a partir de la construcció d’uns fonaments que han generat una estructura sòlida, com una Ara Pacis. Fruit d’aquesta estabilitat, el festival tarragoní ha guanyat un alt grau de credibilitat i reconeixement en el camp de la divulgació de la Història i del Patrimoni Cultural.

El programa de la edició 2014 l’hem seguit de manera especial, amb una motivació extra, en motiu de la visita per Bloggers organitzada per Tarraco Viva, Tarragona Cultura, Tarragona Turisme i Cafès de Patrimoni.

 Imatge

 

Imatge

Carme Rodríguez @carmemix Impulsora de la visita per Bloggers a Tarraco Viva

 

La recerca, un element imprescindible en el plat Tarraco Viva

Les diverses i nombroses informacions que el visitant obté durant el transcurs del Festival provenen de processos de recerca en patrimoni cultural desenvolupats en centres de recerca, universitats, centres d’estudis locals, equipaments culturals o grups de reconstrucció històrica.  

L’escenari. Tarragona disposa d’un patrimoni declarat Patrimoni Mundial. Els diferents elements que el conformen han estat objecte de recerca, posada en valor, conservació i difusió. Disposar de les restes d’un amfiteatre o instal·lar un plafó amb informació de tombes paleocristianes només és possible amb una dilatada tasca de recerca.

Les activitats divulgatives. Adrecem a tots a consultar el programa del Festival. Aquest, incorpora un ventall ampli d’activitats. Totes les representacions i accions que formen part d’aquestes activitats tenen una base de recerca que possibiliten explicar al públic diferents aspectes de la vida quotidiana a la Roma antiga.

Imatge

 

Imatge de la reproducció de l’escultura d’August segons dades provinents de la recerca

 

Els restaurants. I la recerca també la trobem als restaurants. La proposta Tarraco a taula, permet a diferents restaurants de la ciutat oferir un menú amb productes i receptes molt comuns fa més de dos mil anys. No cal dir que un gruix important d’investigadors han deixat moltes hores consultant fonts antigues per explicar a la societat com i que menjaven els romans. Pregunteu a Kuanum, en aquest cas.

 

Imatge

Cervellets de xai. Un dels plats a Tarraco a taula

Els Investigadors. Diversos investigadors han estat presents, com a actors i protagonistes, a Tarraco Viva. Especialistes provinents de centres universitaris o equipaments culturals han participat en diferents activitats, difonent directament els resultats de les seves recerques.

Grups de reconstrucció històrica. De l’oferta del festival, entre les accions més ben acollides i que generen més expectació trobem aquelles les vinculades a grups de reconstrucció històrica. Els espectacles de lluites de gladiadors a l’amfiteatre, el Camp de Mart amb les cultures prerromanes o el campament de l’exèrcit, s’omplen de visitants que obtenen informació a partir d’aquesta interessant opció pedagògica. Destaca en aquest context la proposta Nundinae. Fira de Programadors.

 Imatge

Grup de reconstrucció històrica

 

Equipaments culturals i centres de recerca. La XVI Fira Tarraco Viva de Tarragona, al recinte firal instal·lat al Camp de Mart permet la presència d’equipaments culturals, especialment museus, que mostren al públic el que poden trobar a les seves col·leccions. No cal dir que la informació en aquests equipaments provenen de la recerca.

 

Imatge

 

Els centres de recerca també estan presents. En aquest sentit, per exemple, a la XVI Fira Tarraco Viva de Tarragona hem vist la presència de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica de Catalunya (ICAC) i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC)

 

 Imatge

La recerca per si mateixa. El Festival per si mateix és un cas que mereix ser objecte de recerca. Nosaltres hem portat a terme algunes anàlisis entorn esdeveniments vinculats a la difusió de la Història i el Patrimoni Cultural i molt sovint, en publicacions científiques i en congressos a nivell nacional i internacional, hem assenyalat a Tarraco Viva com un esdeveniment a destacar.

 

En un context econòmic crític on es decideix on cal destinar els pressupostos públics, és una obligació pels investigadors dedicar part de la seva feina a explicar quins són els motius pels quals cal invertir en recerca. En aquest sentit un investigador hauria de anar més enllà d’expressar queixes per la manca de finançament. Cal exercir un paper protagonista i exercir de “lobby” per convèncer a la societat i als gestors dels pressupostos públics que cal invertir en recerca. I aplicar aquesta mateixa lògica en el sector privat on cal explicar a entitats privades les raons per les quals es beneficiós invertir en recerca, com intentem fer amb #Living Heritage!. Viu la recerca en Patrimoni Cultural.   La recerca té una importància cabdal, sovint no percebuda per la societat. L’impacte de fer recerca en patrimoni cultural no ha estat ben explicada pels investigadors i centres de recerca. Tenim poca tradició de comunicació de la recerca i no hem dedicat prou temps a  identificar, visualitzar i difondre l’impacte positiu d’invertir en aquest àmbit. 

 

En definitva, Tarraco Viva representa magníficament les utilitats de fer recerca en Patrimoni Cultural. 

Imatge

Grup de Bloggers visitant Tarraco Viva

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: