VÍKINGS, una exposició que aposta per la recerca

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) ens ofereix una atractiva exposició:  Víkings, produïda conjuntament per l’Statens Historiska Museet d’Estocolm i Museumspartner.

Imatge

D’exposicions sobre cultures del món, des de la prehistòria fins al nostres dies, en trobem moltes. Algunes són acumulacions d’objectes basades en una concepció de col·leccionista. Altres repeteixen continguts i narracions que no aporten res al que ja es diu durant anys.

Víkings, la podem enquadrar en la tipologia de propostes expositives amb una forta base de recerca que ens nodreix de noves dades o ens corregeix dades preestablertes.

Imatge

Evira Mata, sotsdirectora del MMB durant una visita a l’exposició aportant interessants dades provinents de processos de recerca. Foto: Antoni Rojas Rabaneda

Pel que fa als víkings, a la nostra memòria col·lectiva tenim algunes referències generals, fruït de visions creades des del món del cinema, novel·les històriques, dibuixos animats, còmics o recreacions històriques. El treball intens dels investigadors rectifiquen visions preconcebudes o errades provinents dels diferents àmbits que esmenàvem anteriorment. En uns anys on la inversió en recerca ha patit retallades importants, propostes com la que ens ofereix el MMB subratlla la necessitat d’investigar, com a font de coneixement, que posteriorment té uns beneficis destinats a la socialització de la cultura i la transferència de les dades obtingudes.

 

La mostra fa un recorregut  per la cultura material dels Víkings, les seves relacions amb altres comunitats i cultures o el significat dels seus vaixells. Les dades científiques es mostren a partir de 482 objectes originals procedents del Statens Historiska Museet.

Imatge

482 objectes presents a l’exposició. Foto: Antoni Rojas Rabaneda

Destacaríem tres elements que ens aporten les hores de  recerca que hi ha darrera d’aquesta exposició:

 

-Distingeix els mites i llegendes de les dades científiques.

 

-Aporta una visió més oberta i complexa dels Víkings més enllà de la imatge de saquejadors i bàrbars.

 

-La seva expansió entre els anys 750 i 1100 dC, en quatre continents.

 Imatge

La tecnologia es ben present a l’exposició. Foto: Antoni Rojas Rabaneda

La visita, en el marc incomparable de les Drassanes de Barcelona, es agradable per als usuaris, amb diversos elements interactius i produccions multimèdia, acompanyats per plafons  i textos.

Imatge

Foto: Antoni Rojas Rabaneda

Imatge

Foto: Antoni Rojas Rabaneda

 

L’exposició es complementa amb accions didàctiques i de socialització. Cal destacar també els esforços del museu per dur a terme accions de comunicació i difusió d’aquesta proposta expositiva com, per exemple, una visita per a Bloggers.

 

Cal destacar que es fa estrany que les peces no indiquin cap cronologia, fet que contrasta amb el caire de recerca i rigor que envolta l’exposició.

Recomanaríem especialment la confecció d’un catàleg en paper o en versió digital, fet que seria de gran ajut per a l’usuari en el moment de portar la seva experiència més enllà del museu i ampliar les dades consultades durant la exposició.

 

Us animem a consultar la informació que aporta el MMB i la visita a l’exposició.

 

Nota: Puedes consultar este post también en Castellano

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: