Reptes de la recerca en TIC per a la interpretació del patrimoni cultural

Els avenços en TIC han de cobrir necessitats i mancances en el sector del patrimoni cultural. Apuntem alguns reptes que la recerca en tecnologies han de solucionar en els propers anys.

Image

Foto: @arojasrabaneda

1.Millora de la comprensió dels elements patrimonials visitats. Un dels principals problemes d’equipaments culturals (museus, centres d’interpretació…), elements patrimonials, monuments i altres espais   és la dificultat de donar a conèixer allò que difonen. Aquest factor es dona especialment en espais oberts, com és el cas de jaciments arqueològics o monuments. En aquests espais el turista o visitant disposa de poques eines per, d’una banda, entendre de manera ràpida allò que està observant. Per altra banda, per aprofundir en el coneixement d’allò que visita.

2. Accessibilitat. En la redacció de projectes, plans directors, plans d’usos, l’accessibilitat en el context d’elements i espais patrimonials prenen cada vegada més importància. Tanmateix, actualment existeixen poques eines i solucions basades en les TIC que ofereixin solucions a problemàtiques d’accessibilitat.

3. Obtenció de dades. Els estudis de públic suposen una eina per conèixer les característiques de turistes i visitants, el seu comportament, les seves motivacions i les seves preferències. La fórmula tradicional d’obtenció de dades ha estat la realització d’enquestes i la explotació de les dades obtingudes. Caldria explorar i desenvolupar eines i metodologies innovadores que millorin i agilitzin els processos d’obtenció de dades. Les eines poden projectar-se per obtenir dades in situ o bé abans i després de la visita fora de l’espai visitat.

4. Gestió d’elements i centres  patrimonials. L’activació d’elements patrimonials com a oferta turística o espais de difusió comporta la gestió de reserva de visites, venta d’entrades, oferta i venta de productes. Aquesta activitat comporta problemàtiques relacionades directament amb la gestió.  Caldrà plantejar plantejar solucions als processos de gestió d’elements, centres i espais patrimonials.

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: