Tecnologies i patrimoni. La importància de detectar mancances i problemàtiques per crear projectes innovadors.

 

Foto: A.Rojas Rabaneda

Darrerament he tingut l’oportunitat d’estar en contacte amb diferents grups de recerca en informàtica i tecnologies. Una de les conclusions que es desprèn a partir les converses mantingudes és la intuïció, per part d’aquests grups, de les immenses possibilitats de l’aplicació de les TIC en el camp del patrimoni. I aquests potencials es multipliquen si s’uneixen patrimoni i turisme. No obstant això, en molts casos (no sempre) aquests grups tenen una visió molt allunyada del món del patrimoni cultural. Desconeixen sovint en quins aspectes o contextos poden aplicar els seus coneixements.

És per això que, per donar solucions a mancances i problemàtiques presents en el patrimoni cultural (difusió, investigació, interpretació …), els professionals de les TIC veuen imprescindible que siguin els professionals del patrimoni els que identifiquin, indiquin i subratllen les mancances i problemàtiques .

Aquesta reflexió, aparentment tan evident,  no es porta a la pràctica amb tanta normalitat o intensitat com es podria pensar en un primer moment.

No és tasca fàcil pensar que poden millorar les TICS en el patrimoni. No obstant això, es troba a faltar un major lideratge per part de professionals del patrimoni a l’hora d’identificar problemàtiques que puguin solucionar les TICS.

Per aquest motiu, la clau està en l’experiència diària dels professionals del patrimoni. Els petits (o grans) problemes que sorgeixen en la pràctica diària en el patrimoni cultural són els que hem de exterioritzar i transmetre. Al meu entendre, són una font d’informació molt valuosa, que no sempre es comunica.

No es tracta que des del camp del patrimoni es busquin les solucions a les problemàtiques. És important compartir, expressar i comunicar les mancances a aquells professionals i camps del coneixement que les poden solucionar.

Ningú millor que els professionals del patrimoni per assenyalar mancances i necessitats. Es fa imprescindible una major intensitat en el treball transversal i interdisciplinar per aconseguir l’excel · lència en la innovació i generació de propostes en el camp del patrimoni.

Com em va dir un informàtic recentment “Demana’m una escala a la lluna. Jo et diré si és possible i com, o si et faig una fins l’atmosfera “

Anuncis
Categories: Uncategorized | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: