Avaluació de la gestió i funcionament dels museus

En relació al debat #eticamuseu iniciat a la xarxa social Twitter @vangelisvillar pregunta al seu bloc Paisatges culturals quina ha de ser la funció social dels museus. Per respondre a aquesta i altres preguntes penso que cal primer avaluar el funcionament i propostes actuals dels equipaments museístics.

És evident que actualment el nombre de visitants és un indicador insuficient per avaluar la qualitat i gestió dels museus. En una societat amb demanda d’oferta cultural i d’oci, on la competència entre els museus s’incrementa s’ha de disposar d’informació fidedigna que els permeti prendre les seves decisions basant-se en criteris raonables.

La gestió de qualitat en museus és, cada vegada més, una necessitat ineludible per avaluar, projectar, planificar i visibilitzar. Un dels problemes més importants quan es planteja la millora o redefinició dels museus és la manca de dades precises i detallades que permeti, la presa de decisions, la planificació d’activitats i l’establiment d’una estratègia ferma i amb credibilitat .

Resulta, per tant, imprescindible i necessari dissenyar, implementar i activar un sistema d’indicadors que sigui generalment acceptat pels diversos grups d’interés del museu. Aquests indicadors han d’esdevenir un instrument d’informació i avaluació, tant a nivell intern com extern. Al mateix temps, han de ser d’utilitat per a la presa de decisions sobre cada museu individualment i sobre la xarxa de museus en conjunt.

Els diversos processos de millora interna, fruit dels contextos econòmics, socials i digitals actuals, requereixen informació estadística fiable, dades obertes i la construcció d’indicadors que ajudin a entendre el funcionament dels mateixos equipaments. Els canvis en els sistemes d’organització interna, la introducció de processos de gestió de qualitat i, especialment, de gestió estratègica exigeixen disposar d’informació fiable i comparable amb la d’altres museus.

Els recursos dedicats als equipament museístics exigeixen que aquets responguin de l’ús que en fan. La rendició de comptes ha de ser una obligació dels museus, així com d’altres centres patrimonials, que no pot reduir-se només a dades de visitants. Serà de gran utilitat informar sobre com s’han emprat els recursos, i quins han sigut els resultats del seu ús. Els indicadors de rendiment són un utensili vàlid per a aquesta finalitat. És en definitiva allò que en el sector del màrqueting s’aplica de forma habitual, el Retorn d’Inversió

L’exigència i necessitat d’informació fa necessari establir mecanismes que proporcionen aquesta informació. Sense aquesta informació es fa difícil avaluar completament aspectes com el compromís social dels museus.

Anuncis
Categories: Uncategorized | 6 comentaris

Navegació d'entrades

6 thoughts on “Avaluació de la gestió i funcionament dels museus

  1. Està clar que calen indicadors per a poder avaluar però abans d’establir els indicadors cal establir els objectius. És a dir, abans de la dimensió operativa cal haver definit la dimensió “ideològica/política”.

  2. Efectivament, quan un museu amb una trajectòria vol establir uns objectius pels propers anys ha d’establir uns indicadors per avaluar les polítiques que ha seguit i valorar si està seguint un bon camí o ha de canviar la seva estratègia.
    Un altre cas és un museu de nova creació el qual ha d’establir uns objectius, una missió, una visió…Tanmateix, també els museus nous han d’establir uns indicadors en aquest moment inicial per tal de poder fer avaluacions.

  3. Retroenllaç: Patrimoni, institucions i compromís social en temps de crisi | Raining Stones

  4. Retroenllaç: Patrimonio, instituciones y compromiso social en tiempos de crisis | Raining Stones

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: